Daca vrei sa auzi vietnamezi vorbind rusa, vino in Mui Ne ca noi am nimerit fix in mijlocul unei colonii de rusi, fara scapare. Si nu c-am avea ceva cu ei dar parca-i mai rau si ca-n Phuket. Restaurantele le sunt dedicate, meniurile la fel, spa-urile, preturile, activitatile … Dar hai ca nu vrem sa ne apucam sa barfim asa din prima. Noi am venit sa vedem dunele de nisip ca si asa le-aveam pe lista inca de anul trecut. Si poate sa luam si doua trei lectii de kite ca tot e renumit Mui Ne-ul si se bate pe acelasi loc cu Bulabogul din Boracay. Dar ghiciti cat costa….? 35 de dolari pentru o ora?! Ne-a cam scos din schema asa ca stam parcati ca mai avem ceva de tras de rucsaci prin Asia. Dunele le vezi intr-o zi. Defapt ce zicem noi aici, o jumatate de zi iti e suficienta. Asta daca iti iei un tur organizat si nu te duci singur pe scuter, cum ar fi de preferat. Dar sa nu fim spoiler alerti si sa o luam de la inceput.
Din Ho Chi Minh faci cam 4 ore pana aici cu bus-ul. Si e o varianta pe care v-o recomandam cu toata caldura. Masinuta merge unsa, conditiile sunt bune, drumurile nota 20 si nici nu simti cand ai ajuns mai ales ca ti se mai da si cu un wi-fi prost pe la nas 🙂
Comparand cu ce e in jur, noi am fost cazati in casele sevitorilor dar strigam cu toata mandria ca numai unu-i COCOSAND si Cocosand e FRUNCEA! :)) Ce atata bungalowiala pe malu’ marii, si piscinaret si frunzaret si paznici la sezlonguri? Intre 5-6 palmeri, pe nisip, in hamac nu e bine? Nu nu n-am dormit in hamac dar … ar fi fost o idee 🙂
Si pentru ca nu ne-am facut inca prea mult curaj sa ne urcam pe scuter am bookuit rapid pentru a doua zi un jeep care sa ne duca pana la dune. Si am sperat ca, daca tot e jeep, sa ne urce si pana-n varf de tot dar nu. Nu-si dau peste mana unii altora asa ca daca vrei sa inaintezi mai mult in desert trebuie sa scoti intre 400.000 si 600.000 dong pentru o “aventura” de 20 de minute cu ATV-ul. Adica undeva in jur de 20, 30 de dolari… Ce n-am citit noi pe Tripadvisor este ca nu te urci singur ci cu ATV-istul din dotare ce sta cocotat in spate si te-nvata pe unde s-o iei si cui sa faci poze. Dar ne-au cuprins nostalgiile alea mari de pe vremea oazei Douz din Tunisia cand ne-am plimbat pana n-am mai putut prin fasiuta lor de Sahara. Asa ca n-am rezistat tentatiei si-am apasat si aici acceleratia pana la fund.
Ca orice experienta ce poate sa fie perfecta, o zbarceste ca dureaza putin si costa mult 🙂 Peisajele, in schimb sunt DE-MEN-TI-A-LE! Si stai putin ca astea-s dunele albe, cele mai indepartate si cele mai spectaculoase dar nici cu cele rosii nu ne este rusine. Atata tot sa te acoperi mai mult si sa porti ochelari caci nisipul e pacatos rau si te bicuieste ca pe hotii de cai.
Am uitat sa va spunem ca inainte sa ajungi la dune, faci o vizita scurta la ceea ce se numeste “Spring Stream”. Si daca te astepti sa vezi vreo Niagara sau macar o Urlatoarea, nu e deloc asa. In schimb drumul pana la ea o face cu adevarat speciala. Mergi pret de cateva zeci de minute prin albia unui rau nisipos ce-ti ajunge pana la glezne, inconjurat de stanci si nisip care se pravaleste la vale ca intr-un canion in miniatura. Poti chiar sa te opresti sa te racoresti c-o nuca de cocos, tot acolo, in mijlocul raului, ca-i un restaurant pregatit fix pentru asta.
Nici cu vechiul port nu mi-e rusine ca-ti ofera niste privelisti si el de toata frumusetea. Dar cum va spuneam mai sus, luati-va inima-n dinti si suiti-va pe motocicleta sa exolorati totul mai de-aproape. Macar aici ca statiunea in sine, si-acum luam barfa de la capat, e loc de promenada pentru doamne gatite, catei veniti cu avionul, Mustang-uri suparate, restaurate de fite, supermarket-uri din metru-n metru si litere chirilicr ce-ti intra-n ochi. Mai multi crocodili impaiati, caluti de mare la pachet cu soparle zburatoare deshidratate si vandute ca suplimente pentru potenta, nici c-am mai intalnit. Toate in magazine destinate poporului rus, mare iubitor de sine.
Si asa cum ii sta bine unei plaje pentru kite, vantul iti face bronzul mai intens si valurile te storc si te amesteca mai ceva ca in masina de spalat cu bule. Spre deosebire de Bulabog insa, aici am intalnit un loc mult mai curat si o plaja mai prietenoasa. E drept si ca resorturile din jur pun umarul la intretinerea sa, ceea ce nu e cazul cu adversara mai exotica de pe pamant filipinez. Si e mare pacat ca vantul si valurile mananca din plaja an de an si lasa biete resorturi si restaurante in faleza goala…
Leave a Reply