ENTER YOUR KEYWORDS

_DSC0094

Odata ce-ai calcat intr-un Riad zici c-ai intrat in alta lume. Lasa ca afara e cuptor și inauntru frigider dar parca totul e dilatat, timpul e mai lent, oamenii mai tacuti si zgomotul mai infundat. Pana la urma, ce ma mira? Cand peretii-s grosi de 1 metru si nu vezi nici umbra de fereastra la exterior?
In Marrakech majoritatea Riad-uri lor au fost transformate in hoteluri si guesthouse-uri sau mai bine zis, renovate, recladite, daramate si reconstruite sub forma de Riad. Am fost atat de curiosi sa vedem cum arata incat ne-am bookuit doua nopti intr-unul si alte doua intr-altul dar in final am ajuns sa stam in primul pentru ca cel de-al doilea a fost de negasit.

_DSC0083

Riad in sus, Riad in jos … inseamna gradina, ca sa fim mai precisi 🙂 și nu degeaba, pentru ca dupa ce tragi dupa tine o usa grea cu zavor, intrii intr-o gradina patrata in jurul careia sunt dispuse toate camerele. Nimic nu iese la exterior, totu-i bine ferecat inauntru, ca doar asta-i și scopul: familia și protecția ei. Bine, si protectia de caldura ?
Inauntru te intampina patru portocali sau lamai in cele patru colturi ale gradinii si musai o fantana in centru sau la perete. Nimic nu e neglijat si e ordonat militareste dupa reguli bine stabilite.

_DSC0051

_DSC0115

riad dar alsaad maroc 2

Gazda noastra Mustapha (da da, cu “ph” 🙂 ), om de nadejde al Riad-ului Dar Alsaad, ne-a povestit ca, desi a fost reconstruit si dat pe maini frantuzesti, nimic din ce e interior n-a fost adus de prin alte parti si nici vorba de chinezarii sau alti intrusi. Totul este facut si transportat din Fez, capitala a tot ceea ce inseamna handmade, de la covoare la oale pana la genti si incaltaminte iar pilonii ce sustin balustradele aproape ca l-au saracit si l-au adus in sapa de lemn pe proprietar. Chipurile ca sunt scumpe din cale afara. La fel a spus si despre usi dar sa nu intram in detalii contabilicesti 🙂

riad dar alsaad maroc 3
riad dar alsaad maroc
_DSC0090
_DSC0046

In functie de buget, preturile variaza de la “destul de ieftin” la “foarte scump”. O sa gasesti inclusiv Riad-uri care au piscina si care te trateaza mai ceva ca la un hotel de lux. Oricum ar fi, ia in calcul macar o noapte si intra in atmosfera lui. E musai, mai ales dupa ce dai nas in nas cu nebunia din afara lui 🙂
share
Secured By miniOrange