Cand am cunoscut-o pe Su May mi-am dat seama din prima secunda c-o sa-mi fie dor de ea cand o sa vina momentul despartirii. Am vrut neaparat sa stam in gazda la o familie dzao, ca sa echilibram cumva balanta care inclina in favoarea hmongilor asa ca am organizat un trekking inspre Ta Phin, pe un traseu nu foarte strabatut de turisti. Su May ne-a asteptat in receptia hotelului, a intins sfioasa o mana inspre noi, s-a prezentat intr-un mod profi incat ziceai ca face pe ghidul de-o viata si am plecat la drum. Familia la care trebuia sa ajungem era chiar a ei, mai precis a surorii ei, undeva la descurajanta distanta de 15 kilometri de oras. Cand am auzit sa ni se faca rau si alta nu caci tare ne mai dureau picioarele si ne ardeau fetele de la traseul anterior si de la soarele nu foarte bland cu noi. In fine, am zis “asta e” si am urmat-o spasiti. Cand sa aruncam seria de intrebari a oricarui turist curios cand e pus fata-n fata cu asa fenomen interesant, Su May ne-a zis foarte clar si sigura pe ea ca vorbeste mult si ca-si cere scuze anticipat dar nu poate sa se opreasca. Dar vai, exact ceea ce voiam :
Si asa a-nceput distractia
Ne-am molipsit de buna dispozitie caci Su May radia prin toti porii. N-am mai vazut de mult timp un asa zambet sincer si senin si aproape ca nici n-am observat ca defapt drumetia noastra a fost aproape integral pe un drum asfaltat si nu pe vreun traseu prafuit prin munti. Pana la urma, taman bine cat sa mai aflam una alta si exact ce ne trebuia dupa ziua de ieri
Am inceput sa vorbim despre costumele lor caci ne uitam amandoi fermecati la felul in care era ea imbrăcata. Peste niste pantaloni largi si frumos brodati avea o jacheta interesant croita in asa fel incat spatele ii era strategic ascuns de orice privire patimasa. Peste toate acestea era legat un brau iar pe cap avea basmaua rosie emblematica pentru orice trib dzao … rosu. Mai tarziu aveam sa intelegem de la sora ei ca toate motivele de pe costume reprezinta simbolul muntilor, al orezului, al padurii, al copiilor si ca ele si le fac singure. Sunt cam 90% handmade iar pentru pretul potrivit le vand fara ezitare. Ciudat sau nu, costumele vechi si handmade integral costa mai putin decat cele noi care au facut cunostinta si cu o masina de cusut in viata lor.
Leave a Reply