Ai putea spune ca-s un bun organizator daca ma vezi de la doua poste. Din apropiere, insa, lucrurile se prezinta foarte haotic 🙂 Si pentru ca subiectul sunt calatoriile, in speta bagajele si buna lor organizare, nu de putine ori am plecat amandoi cu doua bagajoaie de care am tras prin toate tarile mai mult sau mai puțin trolley friendly. Motivul? Musai sa avem cate un tricou pentru fiecare zi, cate o pereche de incaltari la doua zile, sosete, adidasi, prosoape, placi de intins parul, foehn, genti, zorzoane, farduri si alte nimicuri. Da! Ne umpleam cate un bagaj pe cap de om si ne rugam sa avem loc si pentru suveniruri printre lucrurile pe care, evident, nu le foloseam niciodata la capacitate maxima intr-o vacanta de doar 2 saptamani … Cand mergeam un weekend la parinti, mergeam cu ceea ce altii folosesc astazi cu succes ca bagaj pentru o saptamana intreaga de concediu. Si nu locuiesc pe alt continent ci la o aruncatura de bat de Bucuresti … Deh, alta varsta, alte conceptii :))
Cu timpul am devenit mai responsabili si mai indulgenti cu spinarile noastre 🙂 Ne-am inlocuit incaltamintea cu articole mai usoare si mai flexibile dar asta nu inainte de a inlocui doua geamantane cu unul singur. Am renuntat la hainele pe care le caram doar pentru ca trebuiau schimbate si-n nici un caz spalate si refolosite, trusa de farduri s-a diminuat simtitor, zorzoanele au disparut din peisaj si uite asa, am ajuns in prezent cand trebuie, apropo de organizarea de care vorbeam mai sus, sa ne indesam tot ce ne trebuie pentru 4 luni intr-un rucsac de cala de 17 kilograme (el poate mai mult dar nu si spinarile noastre 🙂
Din experienta de anul trecut pot sa spun ca tot ce se spala de mana ta cu detergent si apa e sfant. Alminteri orice tricou de bumbac se face cat casa si orice pantalon alb se face gri, la ce stil de spalat au asiaticii. Laundry-ul e un cos imens de rufe care apartin aceleiasi persone si care se baga la gramada in masina de spalat. Nu stiu daca si adidasii intra in acelasi ciclu de spalare, sa speram ca nu 🙂 Oricum, invatatura de minte, ne-am intors acasa cu lucruri carora nu le prea mai iese fata, in schimb, am tot achizitionat (in speta, subsemnata) lucruri usoare, care nu se sifoneaza la prima adiere, ieftine si care nu se strica dupa prima spalare. Pantaloni, bluze, rochii si tot ceea ce incape intr-un pumn e bine venit la noi in bagaj. Si Slava Domnului, sunt pline magazinele de ele.
Și pentru ca nu-i tocmai ok sa umbli la treij ‘ de grade cu plasticul pe tine, ne-am aruncat si-un bumbac, si-o matase, si niste in si alte dulcegarii. Nu zic nu, tot subsemnata are si niste lucruri mai cu mot dar le-am inghesuit bine cat sa nici nu se simta ?
La capitolul incaltaminte, sfintii Bensimon ne sunt parteneri de nadejde de cativa ani încoace. Ii mototolesti, ii bagi in buzunare, ii ascunzi pe unde nici nu iti trece prin cap. Se spala cu brio la masina de spalat, nu necesita purtati cu sosete, sunt versatili si semicomozi pentru distante nu foarte lungi. Aici intervin adidasii de drum, adica cei cu care iesi pe usa la -10 grade, din panza si numai buni cand ti se umfla picioarele dupa 12 ore de zbor ? Caci noi asa facem, plecam direct pregatiti doar sa ne dam soseta si jacheta jos si sa luam in piept temperatura de multe grade, cu plus. Nu strica sa iei si o pereche de pantaloni lungi si un pullover mai cu skepsis. Dar daca ajungi in Asia sigur gasesti locuri de unde merita sa nu le fi carat de acasa si sa te și debarasezi de ele pe parcurs. Asta daca vrei sa te legi de-un trekking sau mai stiu eu ce. Pe langa Bensimon si adidasi, sandalele si papucii au loc de cinste. V-am zis, tot ce-i mic si se face si mai mic, e numa’ bun ?
Prosoape de plaja? Ce-s alea? Costume de baie? Da. Și daca-s si dintr-o piesa atunci poti sa le integrezi lejer intr-o tinuta de strada, caci practicul si versatilitatea sunt cuvintele de baza in calatoriile noastre ?
Eh, in ceea ce privește cosmeticaraia, lucrurile sunt mai cu greutate si volum 🙂 Tot ce tine de par si dinti trebuie sa fie musai de-un anumit fel. Hai ca de-o masca de fata o mai incropesti cu fructe, corpul ti-e uns la masaj, placa a ramas in bagaj, in timp ce foehn-ul a zburat demult din el. Oricum, am o presimțire ca uleiul de cocos o sa fie in curand inlocuitorul universal pentru multe dintre ele 🙂 Medicamente nu caram dupa noi, suntem obișnuiți cu felul in care corpul reactioneaza cand trecem dintr-o tara in alta si il tratam cu odihna multa. Dar nu faceti ca noi, carati tot ce credeti voi ca va tine sanatosi si-n siguranta. Nu facem rabat nici de la cremele de soare, trebuie sa fie de calitate si musai cu factor de protectie ridicat. Le luam din tara ca-n Asia sunt al naibii de scumpe si mai cu seama te albesc la fata decat sa te ajute sa te bronzezi frumos 🙂 Ah, si mai am o chestie misto si toxica de care sunt profund indragostita. Stiti ojele acelea semipermanente care se usuca-n 8 minute si te fac ca proaspat iesita de la salon? Sunt salvatoare la temperaturi inalte, cand esti pe fuga sau pe buget.
Am profitat tot timpul ca bagajul de mana nu ne-a fost cantarit asa ca l-am indesat pana la refuz. Laptop-ul si aparatul de fotografiat nu ne lipsesc din vacantele de peste 2 saptamani si de curand ne-am lipit de-o geanta care promite ca-ti face viata mai usoara. Nu prea suntem fani Ikea si ne-a mirat ca am gasit ceva atat de inteligent compartimentat. Acum sa vedem si cat de bine stie sa-si faca treaba. Tot din categoria gentilor, mai cu seama cea a obiectelor “ce-clar-n-au-ce-sa-caute-pe-umarul-tau”, am renuntat demult la posete sau rucsacuri mai mult sau mai putin fashion. Le-am inlocuit, in schimb, cu borsete si alte lucruri care se pot indoi si pot incapea in bagajul sus-numit fara, insa, sa arate ca scoase din masina de spalat dar sa fie in continuare practice, catchy si incapatoare.
Nu port bijuterii, deci am scapat de-o grija. Hai poate o bratara, doua si cateva curele dar nu-i nimic de speriat 🙂 Cablaraia, in schimb…ne mananca zilele…caram cativa metri de fire si firisoare. De la laptop, de la camera, de la telefon, incarcatoare, baterii, hard extern, casti si alte mate. Se aduna, se aduna si sunt grele. N-am gasit inlocuitor, n-avem ce sa facem, le luam cu noi. Am renuntat insa la tableta si carti, le-am inlocuit cu un Kindle micut si usurel. Dar am adaugat un bolovanoi de baterie externa pentru telefon…ce afacere am mai facut 🙂
.
Pana la urma, legea nescrisa a backpackerilor zice ca trebuie sa-ti iei lucruri pentru o saptamana. In resul lunilor, te descurci. Speli, combini, porti, rupi, cumperi. Esti in Asia! Poate de la anul mergem doar cu bagajul de mana, cine stie! Sa traiesc s-o prind si p-asta 🙂
Madalina says
Wow! Informatii de folos, merci 🙂 but how?! 4 luni, omg. Cum ati rezolvat cu serviciul?
Andra says
Ma bucur ca-ti sunt folositoare informatiile <3 Din fericire, putem lucra la distanta (suntem proprii angajatori). Avem nevoie doar de wi-fi din cand in cand si cateva ore la doua zile pentru a ne rezolva treburile.