Ce credeti? Am ajuns pana la urma in Maldive! Nu se putea altfel ๐ Planul nostru a fost facut inca de acum doi ani insa nu ne-am putut tine de el din motive evidente, ce n-au depins catusi de putin de noi. Am reluat firul planificarii si iata-ne in Iulie 2021 ajunsi intr-una dintre cele mai frumoase, dorite, premiate si suspinate destinatie a lumii. As vrea sa amintesc din capul locului, fara urma de alterare a oricarei informatii ce va sa vina, ca scopul principal al deplasarii noastre a fost acela de promovare a destinatiei prin niste hoteluri de care vom aminti in articolele ce urmeaza. Articolul acesta as vrea sa-l concentram pe chestiuni administrative, informatii utile, preturi, hartogaraie si cam tot ce stim si putem impartasi despre aceasta destinatie.
1) Cateva lucruri marunte despre Maldive:
Este o tara musulmana (stiati asta, da?) in mijlocul Oceanului Indian, aproape de tot de Sri Lanka. Este formata din cam 1200 de insule de corali iar lucrul acesta ii aduce un veritabil loc fruntaj pentru frumusete. Arhistiute sunt imaginile din avion cu atoli rotunzi si dragalasi, de-un albastru greu de descris pe care odata vazut, nu-l mai uiti in veci ๐
Maldivele are propria limba, Dhivehi, si am perceput-o ca o struto-camila ce duce mai degraba spre indiana cu ceva amestecaciuni arabe. Engleza este de circulatie si nu vor fi probleme de adaptare din punctul asta de vedere. Cat despre moneda, Dolarul e la putere si n-o sa intampini nicio greutate daca, spre ex, vei calatori numai cu aceasta moneda. Sunt locuri in care vei primi rest in moneda locala, Rufyiaa (MVR), sau in dolari, deopotriva. E drept ca asta ti se va intmpla cu precadere in insulele locale. Si ca tot veni vorba de ele, este necesara nitica atentie la conduita, avand in vedere ca e o tara musulmana. Gesturile de tandrete excesiva ar fi bine sa le lasati pentru ocazii mai intime in timp ce plaja ar fi bine sa faceti in locurile semnalizate ca fiind “Bikini beach“. Toate lucrurile dispar ca prin minune in resorturi sau insule private, unde nu se tine cont de cele mentionate mai sus. Ah, si era sa uit, alcoolul nu este permis in insulele locale. E bine de stiut asta daca, dupa o o zi torida, ai vrea sa deschizi o bere si sa te uiti la apus. Mnop, nu se poate ๐
2) Conditii de intrare in tara:
Aici lucrurile devin putin mai complicate data fiind perioada prin care trecem. Momentam Maldivele este pe lista rosie a Romaniei ceea ce inseamna ca trebuie constant sa va uitati pe MAE ca m-au zapacit si pe mine culorile, restrictiile, cazurile particulare, exceptiile and so on. Asadar, in acest moment, este nevoie de:
- un test RT-PCR negativ pentru a putea intra in Maldive (indiferent daca esti vaccinat sau nu, testul trebuie facut cu 96 de ore inaintea calatoriei) . Aeroportul pe care aterizezi se numeste Velana International Airport.
- rezervari confirmate pentru cazare.
- intre 0-24 de ore inainte de plecare este nevoie sa completati formularul de “Arrival” de pe : https://imuga.immigration.gov.mv/. Acelasi formular va fi completat si la plecare din Maldive, in aceleasi conditii. Diferenta este ca la “Departure” testul PCR nu mai trebuie uploadat pe site. Completarea formularului genereaza un QR cod ce trebuie avut pe telefon pentru check-in.
- biletul de avion de intoarcere sau de iesire din Maldive
- viza este gratuita si se obtine on-arrival iar durata ei este 30 de zile.
- nu este necesarea obtinerea unei asigurari de calatorie insa noi ne-am cumparat una, cu extensie Covid, just in case
3) Ok, am ajuns in Maldive, now what?
Indferent unde mergi si ce faci, in momentul in care te-ai dat jos din avion lucrurile devin easy-peasy (nu ca n-ar fi fost pana atunci:) insa organizare mai buna ca aici, eu n-am vazut nicaieri. Odata ce bagajele ti-au fost preluate, nici ca mai pui mana pe ele, indiferent daca te duci la un resort de 5 stele sau la un guesthouse pe o insula locala. Totul e smooth, gandit bine, coordonat si mai bine si chiar ca nu trebuie sa-ti faci griji de nimic. Acum, nu vreau sa cred ca am dat noi de situatii exceptionale insa am calatorit aproape 3 saptamani in Maldive si am schimbat diverse forme de cazare si nenumarate insule si n-am intalnit pentru nicio clipa, vreun moment de proasta coordonare intre transporturi sau hoteluri.
Nu am informatii din 3 surse dar pare-se ca nu iti poti organiza singur transferurile decat daca in prealabil ai obtinut asta. Cu alte cuvinte, nu poti ajunge in Maldive si sa te gandesti unde si cu ce mergi, sa te mai razgandesti de doua ori, sa iti iei un bilet de avion sau unul de speedboat si sa pleci spre o destinatie venita in cap la fata locului. No, no ,no, toate transferurile trebuie pre-bookuite printr-o agentie, hotel sau tour operator. In acest sens, absolut toate transferurile sunt coordonate de hoteluri pentru tine, tot ceea ce trebuie tu sa faci este sa spui unde mergi si cand. Restul… e poezie ๐
4) Mijloace de transport si costurile aferente:
Trans-Maldivian (TMA) este de departe cea mai mare companie locala si cea mai mare din lume in ceea ce priveste flota de hidroavioane. In unele cazuri, in functie de resortul la care stai, este posibil sa fi transportat si cu avioanele companiei nationale, Maldivian AIR. Intorcandu-ne la TMA, asa cum ai ghicit, sunt niste avioane mici, de numai 15 locuri, putin claustrofobe, fara aer conditionat si nitelus (mult) zgomotoase. Decoleaza si aterizeaza pe apa, pot zbura si la distante foarte scurte, atunci cand vine vorba de asta zisele resorts-hopping si, nu in ultimul rand zboara doar pe timpul zilei. Asadar, cu cat ajungeti in Maldive mai devreme, cu atat mai bine pentru ca nu e necesar sa dormiti in Male. Dupa ora 3:30 pm, niciun hidroavion nu mai decoleaza iar daca echipajele n-au timp sa se intoarca in Male, raman la destinatia finala ๐ Nu exista ore fixe de plecare, intrucat totul este coordonat in functie de numarul de oaspeti si rutele adiacente insa, atunci cand este cazul unui layover mare, aproape toate resorturile respectabile au lounge-uri proprii sau le impart cu alte hoteluri. Aici ai wi-fi, apa, cafea si cam tot ce iti poti dori de la o escala… tropicala, atipica:) O alta informatie importanta este ca numarul de kilograme acceptate in hidroavion este cu siguranta mai mic decat cel acceptat in long-haul-ul cu care ai venit, asadar putina atentie la acest aspect intrucat costurile pot fi mari pentru kilogramele in plus. Cu alte cuvinte, tineti minte: 20kg cala+ 5kg carry on ๐ Un bilet de avion incepe de la 450 USD/persoana/return si poate ajung si pana la 1000 USD, intrucat unele hoteluri isi ajusteaza preturile in functie de costul cazarii. Vestea buna este ca iti poti alege ce loc vrei ๐
Celalalt mijloc de transport este speedboat-ul, de cele mai multe ori privat decat public, asta daca nu este implicata nicio insula locala si nicio zi de Vineri ๐ Costurile variaza intre 25 si 200 USD in functie, evident, de distantele parcurse. Cineva imi scria ca pana in excursia in Maldive nu a stiut ca are rau de mare, prin urmare, as vrea sa reiterez faptul ca multe din orele de transfer implica, intr-un fel sau altul, oceanul si ar fi bine de luat in calcul acest lucru. Unele avioane isi lasa pasagerii pe un deck in mijlocul oceanului, dupa care sunt preluati de barca, alteori transferurile sunt mai agitate din cauza valurilor in timp ce, cateodata esti stropit cu apa sau saltat pana-n tavan. Pe noi nu ne-a deranjat nicio secunda asta insa cred ca este de luat in calcul in cazul in care aveti copii sau suferiti de vre-un handicap ori de vre-o afectiune ce nu se pupa cu cele enumerate mai sus:)
5) Vremea
Am primit atat de multe intrebari despre vreme incat am putea sa dedicam numai acestui aspect un articol intreg. Trebuie sa reamintesc ca nu mai suntem speriati de vreme de cand cu mutarea noastra in Filipine. Am invatat ce inseamna sezon ploios, ce inseamna ploi tropicale si cam ce aduc aceste fenomene cu ele: certitudinea ca nimic nu e sigur ๐ Da, sunt mai mari sansele sa ploua in extrasezon insa poti avea niste precipitatii de toata frumusetea in sezon, cand crezi ca ti-e lumea mai draga. Nimic nu e sigur cand vine vorba de vreme insa vreau sa incurajez pe toata lumea sa isi aleaga perioada de calatorie atunci cand vrea si cand poate, fara sa tina cont de speculatiile subiective ale noastre ๐ Asadar, oficial, vremea se prezinta in felul acesta: perioadele considerate ploioase, se intind din Mai si pana in Octombrie, cea mai calduroasa luna este Martie in timp ce cea mai racoroasa este Ianuarie. Este lesne de inteles ca, fiind langa Ecuator, vorbim de caldura si temperaturi de peste 20 de grade… tropicale ๐ De cele mai multe ori temperaturile sunt mult mai placute in extrasezon, bate vantul si te poti bucura de activitati sau viata marina pe care in sezon nu le ai. E valabila si viceversa ๐ In cele 17 zile in care am calatorit in Maldive am prins 11 zile in care vremea oscila intre ploi scurte, vant puternic, cer acoperit de nori si soare, in timp ce ultimele 6 zile au fost, fara intrerupere, insorite si calduroase.
6) Ce poti face:
In mod cert in Maldive te relaxezi. Cred ca e o destinatie unde iti poti incarca bateriile cat pentru restul anului. Pe langa asta tot ce tine de activitatile pe apa si sub apa sunt niste experiente de neratat (snorkeling, diving, surf, etc). Cele mai inedite pe care le-am incercat noi au fost excursiile de snorkeling cu manta ray si rechini balena, cateva vizite la asa zisele sandbanks sau limbi de nisip sau croazierele la apus de soare in cautarea delfinilor. Experienta unui resort ce are bungalow-uri pe apa este inedita asa cum experienta unui resort de top este ceva ce cred ca ar trebui incercat macar o data in viata. Pe acelasi loc, experienta unei insule locale este ceva ce ar trebui gustat pe-ndelete, s-ar putea sa ai surprize… din cele mai placute ๐ Maldivele este deopotriva relaxant si agitat, romantic si prietenos, aventuros si spiritual.
7) Cat costa:
Situatia transportului am rezolvat-o asa ca trebuie sa lamurim si cazarea. In mod evident, limitele sunt pana la cer, existand vile ce pot costa si zeci de mii de euro pe noapte. In principiu, o noapte de cazare la un hotel de top in una din vilele lor standard situate pe insula costa in jur de 3000 de dolari, la un hotel mediu, costa in jur de 600 in timp ce la un guesthouse costa in jur de 100 de dolari, chiar si mai putin. O noapte de cazare in bungalow-urile construite pe apa ajunge chiar sa dubleze preturile unei vile iar o masa poate costa de la cateva sute de dolari pentru doua persoane pana la doar 20 sau mai putin. Faceti voi matematica in functie de zilele pe care le stati si mai adaugati cateva sute de dolari (zeci in cazul insulelor locale) pentru extra activitati. Posibil ca pentru unii sa fie o destinatie scumpa, pentru altii acceptabila, pentru altii total de neatins. Cert este ca poate fi o destinatie pentru multe buzunare.
8) Alte lucruri de luat in calcul:
Incepem cu cele simple: wi-fi-ul a zbarnit pe oriunde am fost (Soneva Fushi, Soneva Jani, Maafusivaru, Dhigurah) si a semi mers bine in Thulusdoo. Prizele folosite sunt cele de tip britanic, cu 3 pini deci n-ar fi rau sa ai un adaptor la tine dar nu e musai. Cele mai multe insule private au rezolvat problema tantarilor deci e foarte putin probabil sa fi intepat de unul chiar si in sezon ploios. Regula se schimba atunci cand vine vorba de insule locale. In orice caz, ia la tine un repelent ca nu strica. De lotiune de soare n-are sens sa iti mai amintesc ,nu? ๐ Trecand la lucruri mai alambicate, unele hoteluri fac inca un test RT-PCR la check-in si te supun unei carantine temporare pana la aflarea rezultatului (pana in momentul de fata stiu doar de Soneva). Mai mult, nu toate hotelurile accepta split stays sau daca accepta, multe dintre ele cer sa prezinti inca un test atunci cand te cazezi. Daca vii de pe o insula locala, testul e obligatoriu insa vice versa, nu ๐ Cu alte cuvinte, daca intentionati sa vizitati mai multe hoteluri, va recomand sa vorbiti cu ei in prealabil despre acest aspect. In cazul in care aveti unda verde, se vor ocupa ei de tot. De absolut tot ๐
In momentul de fata companiile care zboara spre Male si au tangente si cu Romania sunt: Qatar Airways, Fly Dubai, Turkish Airways, Emirates si probabil ca mai sunt si alte combinatii operate de KLM sau Air France. (in perioada de extrasezon zborul charter care unea Bucurestiul de Male s-a scos, urmand sa fie reintrodus, din cate stiu, din Septembrie).
Sper ca am raspuns intrebarilor generale legate de aceasta destinatie. Daca mai aveti altele, nu ezitati sa le lasati aici sau prin Social Media, pe unde apucati ๐ Urmeaza si alte articole detaliate despre fiecare destinatie si hotel in parte. Ciao, bambini! ๐
Madalina says
Buna! Ce drona folosiศi? Multumesc!
Andra says
Hello, Madalina. Avem un Mavic Air 2S, de care suntem SUPER multumiti
Alina says
buna da care e faza cu ziua de vineri(adica de ce e mai scump?).