Yep, we did it again π Nu ne-am putut abtine si dupa Zanzibar (am scris un articol despre aceasta destinatie aici) ne-am urcat in avion si am aterizat in Arusha cu ganduri precise de a relua experienta de anul trecut. Macar la nivelul ei, nici nu speram la mai mult insa, spoiler alert, a fost pe steroizi: ).
La finalul acestui articol v-am pregatit o surpriza la care ne-am gandit fix in aceasta ultima vacanta si vreau, inainte sa va dezvalui despre ce este vorba (nu scroll-uiti ca va vad:) ) sa dam cateva detalii logistice despre Tanzania continentata. Cum ajungi, unde, cat costa si ce presupune.
cum ajungi in safari:
Noi am zburat din Zanzibar in Arusha (atentie, Arusha Aiport (ARK) nu Kilimanjaro International Airport (JRO)) motivul fiind proximitatea de oras si, nu in cele din urma, faptul ca zborul este direct, fara escala in Dar Es Salaam si dureaza aproximativ o ora. Am decis sa ne bookuim singuri biletele de avion direct de pe site-u Air Tanzania . Procesul a durat extrem de putin (ba chiar ai optiunea sa iti si rezervi biletele pentru cateva zile fara modificari de pret) iar costul a fost de 204 usd/2 persoane, cu bagaje de cala incluse (23kg). Evident ca poti ajunge si altfel in safari iar optiunile sunt multiple in functie de cate zile stai, ce vrei sa bifezi sau care ti-e bugetul. Pentru ca ne-am dorit sa plecam si sa ne intoarcem in Arusha (de unde aveam zbor spre Romania) am considerat ca asta este cea mai buna varianta pentru noi.
traseu:
Nici nu ne-am gandit sa incercam sa mergem cu alta companie decat cea condusa de Victor (despre care v-am vorbit in articolul de anul trecut pe care il gasiti aici) iar conversatia cu el a fost scurta si la obiect: venim, stam 6 nopti, du-ne unde vrei π Nu numai ca ne-a facut un traseu diferit dar a vrut sa experimentam primii anumite locuri pe care vrea sa le includa in pachetele lor. Cu alte cuvinte am fost niste cobai fericiti π Asa am ajuns la poalele Kilimanjaro-ului, sa ne plimbam printre antilope, sa luam masa la umbra unui acaccia, sa ne bem cafeaua de pranz in compania zebrelor sau a elefantilor sau sa fim singuri, in mijlocul, pustietatii, fara ca nimeni sa ne deranjeze.
Asadar, traseul nostru s-a desfasurat dupa cum urmeaza: Arusha-Enduimet-Tarangire-Serengeti-Ngorongoro si inapoi in Arusha.


N-am crezut ca aceasta vacanta ne va aduce ceva diferit fata de anterioara insa am vrut sa mai avem iarasi sentimentul de libertate pe care savana ni-l aduce. Sa stam in mijlocul cirezilor nesfarsite de antilope, sa simtim viata, natura si mersul lor. Sa cautam, sa fim curiosi iarasi si sa punem 1000 de intrebari. Pe langa asta, safariul de anul asta ne-a adus in plus o gramada de lucruri si ne-a confirmat cat de imprevizibil si spectaculos este totul. Ca nimic nu e aranjat si disciplinat ca la un spectacol si ca fiecare zi e diferita. Asa intelegem cum Victor, dupa 17 ani de munca, nu se plictiseste nicio secunda si parca intra-ntr-o transa in care vrea sa descopere mai mult si mai mult. Va spunem ca am ramas cu “wow-ul” pe buze mult timp dupa ce-am plecat din savana si, pentru ca s-a intamplat asta, ne-am gandit sa organizam un trip, tailor made, cum zice americanu’ in care sa adunam o mana de oameni doritori de aventura. Asta pentru ca vrem sa mergem inca o data in Septembrie (si poate si in Martie) si am vrea sa impartasim cu cei care doresc sa ne insoteasca, ceea ce simtim si povestim cu patos ori de cate ori ne intoarcem. Asadar, in continuare vrem sa detaliem programul la care ne-am gandit impreuna cu Victor (destul de asemanator cu cel pe care l-am avut noi insa cu cateva elemente de noutate) urmand ca voi, daca v-am convins, sa va exprimati printr-un mail dorinta de a ne insoti π
let’s go:
Ziua 1/Welcome to tanzania-Arusha:
Vom fi asteptati la aeroport de catre Victor si echipa Kis Adventures si vom fi transportati la hotelul ales unde vom servi masa de pranz sau cina, in functie de ora sosirii. In cazul in care avem timp, putem da o tura prin oras (Arusha e plina de culoare iar pietele sunt o minune, bogate in fructe si legume) si putem admira apusul de pe dealurile Oldonyo Sambu. Nu e obligatoriu, insa, ca stim cu totii ce inseamna un long haul π
Vom fi cazati la : Arusha Serena Hotel


Ziua 2/ nature walking:
Pentru ca ne-a placut foarte mult parcul Enduimet (care nu este tocmai un parc ci este ceea ce local se numeste “community conservation” adica locul unde masaaii si turmele lor de vite impart acelasi teritoriu cu animalele salbatice) ne-am gandit sa includem aceasta experienta si in programul nostru. Ce are spectaculos? Ne vom plimba cu un masaai (si rangerul din dotare:) ) la poalele muntelui Kilimanjaro si vom servi masa inconjurati de … minunatie π Seara ne intoarcem la hotel unde vom servi cina.
Vom fi cazati la : Arusha Serena Hotel


ziua 3/ Tarangire national park:
Ne trezim de dimineata, in jurul orei 6, si dupa micul dejun plecam direct spre Parcul National Tarangire. Este parcul meu preferat si de abia astept sa-l vad si spre final de an intrucat atmosfera va fi cu totul si cu totul diferita fata de lunile Februarie, Martie. Tarangire este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din zona de Nord a Tanzaniei si este cunoscut pentru numarul mare de elefanti, o familie ajungang si pana la 60 de membri. Ceea ce face parcul si mai spectaculos este numarul impresionant de baobabi. Ce sa mai… o sa va placa garantat π Ah, de fiecare data cand am fost aici am vazut si lei sa nu care cumva sa credeti ca avem parte numai de ierbivore π Spre seara ne intoarcem la hotel pentru a lua cina.
Vom fi cazati la: Farm of Dreams Karatu


Ziua 4/Lake Eyasi. Hadzabe(The bush men) Tour
Ideea acestui tur ne-a venit de la o intrebare pe care i-am adresat-o lui Victor anul acesta. L-am intrebat daca inca mai exista triburi care traiesc izolate de societate si daca mai exista “aia de pe Discovery” care vaneaza zile intregi pana prind un animal. Ne-a zis ca “Da” si ca ei fac parte din Tribul Hadzabe si ca sunt printre putinele triburi care au mai ramas in lume ce practica vanatoarea si traiesc in savana (asta inseamna ca nu au casa si traiesc pur si simplu, nomadic, in pesteri sau sub copaci). I-am spus ca data viitoare cand mergem vrem sa ii intalnim asa ca, impreuna cu voi, o sa experiementam si noi ceva nou π Dupa toata nebunia ne intoarcem la hotel.
Vom fi cazati la: Farm of Dreams Karatu


ziua 5/Serengeti national park:
De data asta ne trezim si mai devreme ca sa plecam spre Parcul National Serengeti. La 6:30 plecam din Karathu si ne indreptam prin campiile din Ngorongoro spre Serengeti. O sa vedem o multime de animale si veti fi fascinati de tot, de la mic la mare. Promitem niste poze ce vor aduce aprecieri:) Masa de pranz va fi servita in savana si spre seara ne intoarcem spre camp. De data asta vom sta in ceea ce se cheama “luxury tented camp“, o experienta despre care v-am tot spus s-o puneti pe “do to” list daca ajungeti in safari.
Vom fi cazati la: Serengeti Heritage Luxury Tented Camp


ziua 6/serengeti full day:
Ne trezim de dimineata si ne intoarcem seara pentru a ne bucura de Serengeti asa cum se cuvine caci nu e usor sa cauti un ghepard in 15.000 de metri patrati π O sa vedem lei, leoparzi, zebre, antilope de toate felurile, hiene si cine stie ce ne mai rezerva norocul π O sa luam masa de pranz in natura si plecam iar in explorare dupa o bere Serengeti π Spre seara ne intoarcem in camp.
Vom fi cazati la: Serengeti Heritage Luxury Tented Camp


ziua 7/ Serengeti national park – ngorongoro Crater
Dupa micul dejun si un rasarit de exceptie plecam din Serengeti si ne indreptam spre Craterul Ngorongoro. Pe parcurs ne uitam stanga-dreapta pentru ca trebuie sa fim mereu in alerta π Coboram spre crater si odata ajunsi setati-va ochii pe “rhino mode” caci avem toate sansele sa vedem rinoceri mai de aproape. Servim masa de pranz intr-un scenariu cu totul si cu totul deosebit si pe la 3-4pm ne indreptam spre Arusha.
Vom fi cazati la : Arusha Serena Hotel


ziua 8/arusha aiport:
Cu tristete trebuie sa va anunt ca a sosit ziua sa ne luam “la revedere” de la Tanzania asa ca, in functie de ora plecarii, fie ne mai plimbam prin oras, fie ne relaxam la piscina. Cert este ca Victor ne va conduce la aeroport iar noua ne va ramane dorul in suflet pentru pana data viitoare π


De stiut:
Ce avem inclus:
- toate cazarile si mesele
- transferurile de la si spre aeroport
- ghid vorbitor de limba engleza
- toate taxele de parc si guvernamentale incluse
- 4×4 safari Landcruiser cu 7 locuri la fereastra si charging station
- apa pe toata durata game drive-ului
Ce nu avem inclus:
- biletele de avion*
- asigurari si alte costuri legate de situatia pandemica (ex: teste covid, etc)
- tipsuri pentru sofer, ghid sau angajatii hotelurilor
- articole de igiena personala (ex: pasta de dinti, periuta de dinti, etc).
Ne dorim sa organizam aceasta excursie in perioada 27 Septembrie – 5 Octombrie 2022 iar numarul de persoane sa nu fie mai mare de 12 pentru a putea sa ne bucuram de o experienta intima, intr-un grup restrans. In cazul in care nu reusim sa adunam acest numar in decurs de doua luni (pana la final de Iunie) putem incerca o noua runda in Februarie-Martie 2023.
de avut in vedere:
- Cu siguranta vom mai adauga lucruri pe parcurs in functie de feedbackul pe care il luam din intrebarile voastre insa, in perioada de mai sus, trebuie sa ne asteptam la o vreme mai secetoasa decat cea cu care v-am obisnuit din postarile noastre intrucat noi am vizitat Tanzania in lunile Februarie si Martie. Din Iulie si pana in Septembrie fiind sezonul secetos.
- Pregatiti-va sa stati in masina si 10-12 ore/ zi din care multe vor fi off-road
- Pregatiti-va sa va treziti devreme in aproape toate zilele petrecute in Tanzania.
- Corturile la care vom sta au tot confortul necesar (dus si toaleta proprii) avantajul fiind ca se muta dupa migratie si, deci, suntem in mijlocul actiunii.
- Serile si dimineatile pot fi racoroase in timp ce ziua poate fi torid asa ca, ia-ti haine corespunzatoare.
- Consultati site-ul MAE pentru recomandari si situatia la zi a vizitei in Tanzania
de ce noi?
Rubrica dedicata special laudei (la care, zau, ca nu suntem priceputi). Ideea ne-a venit inca din Malaezia cand ne doream cu ardoare sa organizam o excursie in Taman Negara. Am reusit sa ne ducem prietenii acolo si cativa oameni care ne urmareau pe social media si care s-au dus pe cont propriu. Vrem sa impartasim tot ceea ce ne misca adanc cu voi si as vrea sa extindem asta in afara pozelor si a comentariilor din spatele ecranelor. Poate nu suntem cei mai priceputi in a intra in cele mai mici detalii organizatorice insa garantam pentru relatia facuta in timp cu cei cu care am calatorit doi ani la rand. Cu alte cuvinte, nu v-am recomanda si lua cu noi daca am avea cea mai mica urma de indoiala ca experienta nu ar fi una WOW. Avem toata incredea in echipa lui Victor si toata increderea ca itinerariul facut e unul cu totul si cu totul special, iesit din standardele normale. Am lucrat la el mult, l-am intors pe toate partile si credem ca a iesit un produs ce vorbeste despre noi si despre cei care se regasesc in valorile noastre.


Detalii legate de pret as vrea sa le ofer in particular celor care sunt cu adevarat interesati de aceasta experienta (andra@thatmonday.ro este mail-ul unde puteti adresa toate intrebarile ce mai raman a fi puse, toate curiozitatile care va macina si toate informatiile aditionale de care aveti nevoie).
HELLO, PLEASE SEND ME AN OFFER FOR 5 PEOPLE FOR THE PERIOD 27.09-05.10.2022, THANK YOU