… pluta este unul dintre putinele materiale naturale cu o gramada de proprietati unice?
Pe langa impermeabilitate si rezistenta, este moale si ignifuga, isi revine usor la forma initiala deci este elastica si flexibila. Are o greutate redusa, este buna izolatoare si proprietatile ei hipoalergige nu trebuiesc trecute cu vederea.
Pluta este scoarta stejarului din pluta si mai jos aveti un astfel de arbore caruia inca nu i-a fost recoltata scoarta.
Cam asa arata:
Si acesta este un stejar din pluta caruia i-a fost recoltata scoarta recent:
Sa nu deveniti sensibili 🙂
Tot procedeul are loc atent si controlat iar arborele nu pateste nimic, caci dupa ce scoarta i-a fost inlaturata el are capacitatea de a se regenera.
Procesul incepe la 25 de ani dupa plantare si dureaza pana cand copacul implineste venerabila varsta de 200-250 de ani. Are timp, deci, sa se refaca intre cei 9-10 ani cat trec intre recoltarile scoartei.
La finalul vietii, copacul este inlocuit cu alti doi pui si in felul acesta se asigura continuitatea si expansiunea padurilor de stejari de pluta.
Stiati ca recoltarea scoartei stejarului de pluta contribuie la absorbtia de CO2? In felul acesta, stejarii de pluta a caror scoarta e recoltata periodic absorb de 3-5 ori mai mult CO2 decat cei a caror scoarta nu este recoltata?
Haideti sa aruncam o privire mai de aproape:
Dupa aceea, urmeaza procesul de fabricare si tuturor va sunt cunoscute dopurile din pluta, nu-i asa?
Stiati ca din 200 de kilograme de pluta se produc aproximativ 25 000 de dopuri?
Si ca:
Procedeul de fabricare a dopurilor din pluta nu consuma atat de multa energie comparativ cu cel de fabricare a dopurilor cu filet?
Asadar, cu cat mai multa energie consumata cu atat mai mult CO2 eliminat in atmosfera!
Pluta este tot mai des intalnita si in industria materialelor de constructie datorita proprietatilor izolatoare si din ce in ce mai folosita si in casele noastre, sub forma de parchet, mese, lambriuri. Si asta pentru ca are o durata de viata mare daca este folosita corespunzator, te poti juca foarte usor cu modelul, culoarea sau textura, nu absoarbe apa si iti da o senzatie de caldura si intimitate.
Multi au inceput sa o foloseasca de ceva vreme in industria modei si stiti deja foarte cunoscutele platforme cu talpa din pluta sau editiile limitate de la Nike- Nike AirMax (like!!!).
Unii mai inventivi si foarte talentati, din tari ceva mai indepartate si mai calduroase, au reusit sa aduca pluta la rang de arta si sa dea nastere unor articole dintre cele mai cautate in Asia.
Asa ca, ti-i prezint pe Supawadee si Par:
Ei sunt cei din mana carora ies toate produsele din pluta din shop-ul That Monday.
Ideea le-a venit in 2011 cand au inceput sa confectioneze si sa vanda genti intr-un mic magazin de produse vintage din Bangkok. De atunci deja s-au extins in Taiwan, Korea, Japonia si Malaezia si, acum, in 2015, se bucura de un real succes.
Gentile din pluta din shop le stiti deja, asa ca haideti sa va mai arat ce alte minunatii mai produc:
Asa-i ca-s MI-NU-NA-TE?
Recunosc ca n-am stiut prea multe lucruri legate de pluta, de proprietatile, intrebuintarea si frumusetea ei absoluta dar, cu siguranta, acum o privesc cu alti ochi 🙂
V-am spus deja aici ca am avut o supriza dintre cele mai placute atunci cand am descoperit gentile din pluta de la Mazmoizelle si ca admir din tot sufletul produsele frumoase pe care au reusit sa le faca si sa le aduca in fata noastra.
Ma bucur ca le-am descoperit si astept cu nerabdare sa va aduc la anul si alte lucruri pe care cei doi le fac cu atata rafinament.
Surse:
Leave a Reply