• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Home
  • About
  • #TravelwithThatMonday
    • Europe
      • Romania
        • Corbu
        • Lacul Scropoasa
        • Bucuresti
        • PARTEA 1: Coltesti si imprejurimi
        • PARTEA 2: Viseu de Sus, Borsa si Mocanita
        • PARTEA 3: Durau, Ceahlau si Cabana Dochia
        • PARTEA 4: Lacul Sf. Ana
        • PARTEA 5: Casa timis
      • Bulgaria
        • VelikoTarnovo
      • Olanda
        • Haarlem
        • Kinderdyik
        • Haga
        • Nord
      • Belgia
        • Brugge
        • Gent
      • Germany
        • Berlin
      • Spain
        • Andalucia
    • Asia
      • Thailanda
        • Bangkok
        • Chiang Mai
        • Koh Mook
        • Krabi
        • Pattaya
        • Phuket
        • Koh Mak
        • Koh Kood
      • Singapore
      • Filipine
        • Bohol
        • Boracay
        • Palawan-El Nido
        • Palawan-Port Barton
        • Manila
        • Malapascua
        • Coron
        • Siquijor
      • Myanmar
        • Bagan
        • HpaAn
        • InleLake
        • Mandalay
        • PwinOoLwin
        • Yangon
      • Laos
        • Luang Prabang
      • Cambogia
        • Koh Rong
        • Kratie
        • SiemReap
      • Vietnam
        • HaNoi
        • HoiAn
        • MuiNe
        • PhuQuoc
        • SaPa
      • Malaezia
        • Borneo
        • Borneo-Sarawak
        • Cameron Highlands
        • Perhentian
        • Taman Negara
      • China
        • Guilin
        • Chengdu
        • Xian
      • Hong Kong
      • India
        • Jaipur
        • Taj Mahal
        • Varanasi
        • Pushkar
        • Jaisalmer
        • Ranthambore
    • Africa
      • Maroc
        • Marrakech
        • Taghazout
        • Chefchaouen
    • Food in …
      • Myanmar
      • Vietnam
      • Thailand
      • Philippines
      • Morocco
    • #ThatMondayInstagramablePlaces
  • Reviews
  • Events
  • Contact
That Monday

That Monday

when the apple became pineapple

5. Food in Vietnam

Andra| #TravelwithThatMonday+ Vietnam

local market

5 este numarul ce sta la baza bucatariei vietnameze. Si ca sa va dati seama ce important este, mai toate preparatele sunt facute sa-ti incante ochiul, sa-ti aromatizeze nasul, sa te ciupeasca delicat de limba, sa-ti gadile buricele degetelor sau sa-ti sopteasca ceva in ureche. Sunt deopotriva atragatoare, ademenitoare, crocante, texturate sau aromate. Si stai asa ca nu se opresc aici: la fel ca la thailandezi toate preparatele trebuie sa fie picante, acre, amare, dulci si sarate in acelasi timp si daca se poate sa fie si colorate, e nemaipomenit. Dar nu orice culoare, ce credeai? Alb, galben, verde, negru si rosu, doar atat! N-are rost sa-ti mai spun ca fiecare gust corespunde unui organ specific si ca fiecare culoare te duce cu gandul la pamant, la foc sau la apa…ce sa mai, o adevarata nebunie-n farfurie menita sa te echilibreze si sa te hraneasca intru totul nu doar sa-ti umple stomacul si atat. Nu degeaba se spune ca Vietnamul ar avea cea mai sanatoasa bucatarie din lume. Si adevarul este ca n-a fost masa fara o mana temeinica de salata sau de menta, de ceva verdeturi crude sau prea putin inmuiate-n apa fiarta, de-un ceai ca aperitiv sau de cativa muguri de fasole proaspat incoltiti.
Dar sa le luam pe rand caci Vietnamul nu se lauda el c-ar fi mare dar e cam lung si foarte diferit de la nord la sud. Si la fel de diferita e si mancarea de prin zonele astea.

vegetables in sapa
vietnamese food3
_DSC0118
vietnamese food2

 N-am prea intalnit mancare picanta in nord si va spun cinstit c-am suferit un pic din cauza asta caci ne place sa mancam picant pana scoatem flacari pe nas. E drept ca gasesti tratament iar daca servesti masa pe strada, atunci borcanul minune se afla chiar in fata ta si te poti servi dupa bunul plac. La restaurant, insa, picantul e lasat mai la urma si e gentil inlocuit de piperul negru. Un schimb acceptabil de roluri daca nu iti place mancarea foarte picanta.

vietnam food

 Tot in nord, noodlesii sunt la putere si nici nu e de mirare caci proximitatea Chinei i-au facut pe vietnamezi sa-i manance pana si la micul dejun. Pho-ul, de exemplu e o minune de supa servita dis de dimineata intr-un bol imens. Ai zice ca-i simplu de facut la prima vedere: o zeama chioara, cu niste noodlesi scufundati si niste frunze verzi presarate alandala. Dar nu, zeama e un amestec de ingrediente si e aromata pana peste cap, asta in timp ce noodlesii sunt prefierti si inmuiati un pic inainte de a se scufunda cu totul intr-un bol cat o banita de mare. Unde mai are loc un kilogram de verdeata-n farfurie?! Nu stiu, dar e musai s-o pui ca sa vezi ce-nseamna un Pho adevarat! De lime, usturoi, chili, menta sau lemongrass nici nu va mai spun, va descurcati la fata locului 🙂 De regula se serveste alaturi de carne, fie ea de vita sau pui si mereu e mancata cu lingura si chopsticks-urile! Daca sunteti vegetarieni, pho rau sa cereti sau mai bine sa scrieti, ca se spune diferit de la nord la sud. Ce nu prea-mi place la multe din Pho-urile mancate este ca se cam strecoara pe ici pe colo, prin locurile esentiale si cate-un praf de gust de ciorbita, galina blanca sau maggi si unele restaurante folosesc numai noodlesi la punga. Dar nu-ti face griji, o sa-i recunosti pe cei buni dintr-o mie si daca te-ncumeti sa mananci pe strada fii sigur ca o sa ai parte de o experienta autentica de la cap si pana la coada.

traitional pho
_DSC0092

 Buuun, cum spuneam mancarea din nord difera fata de cea din sud iar unii ar spune ca Vietnamul s-ar imparti in 3 poli, adaugand in meniu si mancarea din centru. Si adevarul este ca din Hanoi incepand si pana-nspre Sapa nu prea te lovesti de gusturi puternice ca-n Hoian, de exemplu. Ca sa nu-ti mai spun ca nimic nu se pierde, totul se consuma, parafrazandu-l pe Lavoisier! Gheare, piele, ciocuri, gaturi, intestine, sange, carnuri exotice sau tabu, totul e consumat, fie ca snack, in loc de seminte la bere, fie ca o mancare simandicoasa intr-un restaurant fancy. Toate, in schimb au in comun prospetimea si timpul redus de gatire al ingredientelor. Hai sa zicem totusi ca-n Hanoi se fierb mai mult supele dar au o scuza: de la vremea capricioasa li se trage 🙂

piata locala hoian
_DSC0122
vietnam
vietnamese food

 Cu cat cobori mai spre sud, lucrurile devin mai colorate, mai picante si mai bogate in fel si fel de arome. Cainii si pisicile dispar din meniuri, noodlesii se iau la intrecere cu orezul, fructele se regasesc in preparate iar mancarea devine mai picanta si mai dulce. Ma rog, vorba vine ca noodlesii sunt inlocuiti de orez, caci la baza aproape toti noodlesii sunt facuti din orez dar parca aici am intalnit mai mult orez in forma clasica decat noodlesi, ca-n nord. Eh, dar lasa asta, aici vei vedea baghete care stau sa plezneasca de umplutura multumita influentei frantuzesti ce i-au facut pe vietnamezi sa le transforme in niste placeri ale papilelor. N-ai zice ca promit prea multe la prima vedere dar cand dai de Mama Baghetelor care-ti crapa pe jumatate o paine rumena la foc lent, iti ameteste prin ulei doua oua mici, iti pune un triunghi de La Vache Qui Rit, un lemongrass, niste menta si ceva chili, o sa zici ca l-ai apucat pe Dumnezeu de-un picior si o sa-i ceri sa-ti mai faca o bagheta repede-repejor pana nu se duce gustul 🙂 Been there, done that asa ca nu uita: unde vezi scris bahn mi, acolo e de-ncercat o bagheta frantuzeasco-vietnameza gustoasa din cale afara. Mai ales ca nu le vei gasi la restaurant ci pe strada, de cele mai multe ori.

baguette
local market in vietnam 2
local market in vietnam 1
lime
chilli2
chilli
local market in vietnam

 Si daca ai auzit de Hoian atunci sigur ai auzit si de Cao Lau caci cele doua vin la pachet si formeaza cuplul perfect. Vei intalni Cao Lau numai in Hoian si numai in Hoian ai sa-ntalnesti Cao Lau. Originalul! Ce sunt? Noodlesi, evident! Dar nu orice fel de noodlesi, ci unii facuti dupa o anumita reteta, cu o anumita apa, cu un praf de cenusa de la un anumit copac si tot asa. Unii spun ca-s cu iz japonez, altii ca trag spre retetele chinezesti, cert este ca-s buni, interesanti si se gasesc doar aici. Nu te astepta insa la o supa de noodlesi ca-n cazul Pho-ului caci n-ai sa primesti asta in farfurie. Cao Lau este mai degraba o mancarica atinsa de un strop de sos doar, ce se mananca de regula cu bucati mici de carne de porc si cu un kilogram de verdeata, cum ne-am obisnuit deja.

cao lao noodles
cao lao noodles 3
cao lao noodles 2
_DSC0095
13153487_1135314113180381_193264344_n (1)

 Pe langa Pho-uri, orez, noodlesi si Cao Lau-uri gasesti o tona de alte preparate ce fac bucataria vietnameza atat de faimoasa. Spring rolls, Wonton, Bun Cha-ul din nord si nu in ultimul rand tofu cat vezi cu ochii. Toate-s de neratat, daca mai poti de la atata supa de taitei 🙂
Ca peste tot in Asia, n-o sa te suprinda daca ai sa gasesti cel mai bun gust intr-un colt de strada, pe-un scaunel de plastic. Principiul e simplu: te asezi unde e multa lume, mananci si pleci caci vietnamezii nu stau mult la taclale cand vine vorba de mancare. De cele mai multe ori tarabele sunt specializate doar pe-un singur preparat asadar daca vrei sa mananci felul 1 si felul 2, te ridici si te asezi la alt restaurant care-ti face cu ochiul.

_DSC0108
_DSC0105

 Si daca nu stau mult la taclale la masa, asta nu se aplica si in cazul cafelei. De-aici chiar ca nu-i mai ridici. Da-i vietnamezului o cafea mica si tare, o punga de seminte, o masa si-un scaun si nu mai scapi de el 🙂

hoian

Despre dulciuri nu pot sa va spun decat c-am mancat cele mai bune chiftelute facute dintr-un amestec de cartof dulce, boabe de fasole si cocos, la pachet cu niste crantanele de tipul scoarta de copac, facute si ele tot din cocos. In Hoian se intampla asta.

vietnamese sweets
20160325_160348
20160324_120133

Cat despre mancarea din Saigon n-am prea multe sa va spun acum si-o las pe data viitoare. Am ajuns mult prea tarziu si-am stat mult prea putin ca sa deslusim ce se vindea cu atata frenezie pe strada la ceas de noapte. Am dibuit doar niste forme uscate de sepie si niste amestecaciuni gelatinoase facute din te miri ce. Cert este ca spectacolul grandios spre decadent de aici face ca Sapa si Hanoi-ul sa para feciorelnice in fata Ho Chi Minh-ului…
Asadar, pofta buna de mancare vietnameza si nu uitati sa va plimbati si prin piata daca aveti chef sa priviti tablouri pictate-n culori nebune 🙂

sweet apple exotic
vietnamese local market
papaya
mushroom
local markets in vietnam
local market
local market in vietnam 3
avocado
apple
sweets of hanoi

More from my site

  • Coffee? Yes, please!Coffee? Yes, please!
  • Ha Noi. Energy and more …Ha Noi. Energy and more …
  • Food in MyanmarFood in Myanmar
  • Vietnam. Mui NeVietnam. Mui Ne
  • Vietnam. Phu QuocVietnam. Phu Quoc
  • Hoi An to be continued …Hoi An to be continued …
← Previous Post
Next Post →

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

andra.oprea

Beautiful Borsa on a lovely winter afternoon 😍 Beautiful Borsa on a lovely winter afternoon 😍
[GIVEAWAY] Avem un concurs “gentos” cu premii [GIVEAWAY] Avem un concurs “gentos” cu premii splendide, ca tot vine primavara si ma stiti cu dare de mana 😃
Impreuna cu Cristina Cupar, dam doua premii dupa cum urmeaza: 
-PREMIUL 1 consta intr-o geanta colorata si musai incapatoare (ca doar trebuie sa-ti cari in ea tot vrei si ce nu vrei, nu-i asa? 😃(poza 1+2)
-PREMIUL al II-lea este pentru cele mai practice si mai indraznete, caci avem de-a face cu un 2 in 1, geanta si borseta deopotriva 💕(poza 2)

Tot ce trebuie sa faci sa castigi este sa:
1. Dai SAVE si LIKE acestei postari
2. Sa dai FOLLOW contului meu (daca nu ai facut-o deja) si cel al @cristina.cupar.bags 
3. TAG-uiesti 1 prieten intr-un comentariu (poti sa lasi mai multe comentarii dar prietenii e musai sa fie diferiti).
4* Aditional, as aprecia un SHARE in story-ul tau. In felul asta, ne ajuti sa impartasim vestea cu cat mai multa lume 
 
 *Si daca sunteti mega, extra, super draguti (si stiu ca sunteti ) am un premiu surpriza pentru cei care se aboneaza canalului meu de Youtube (link in BIO). Aceasta etapa nu e obligatorie si nu conditioneaza participarea la concursul principal 
 
Iti dorim mult succes!🥳
 
Concursul se termina pe 10 martie ora 23:59.
Prin participarea la concurs, esti de acord ca, in caz ca vei castiga, datele ( nume, adresa + numar de telefon ) iti vor fi procesate pentru livrarea premiului.
 
 Premiile se livreaza doar pe teritoriul Romaniei
Unexpected stop for a view over Bistrita river clo Unexpected stop for a view over Bistrita river close to Vatra Dornei 😍
We almost made it here 2 times before but for pseu We almost made it here 2 times before but for pseudo reasons didn't quite make it all the way up so this time we armed ourselves with the old saying "third time is a charm" and "conquered" the Tampa peak... twice 💪
Although this could not be inferred from my feed, Although this could not be inferred from my feed, in the real world I'm more of a loose clothes and sports wear kind of person so maybe it's time to get that out of the closet 😂 Gooood morning 😘
__________
Wearing: @ufit.ro
This photo was taken the first time I saw snow aft This photo was taken the first time I saw snow after 2 years of living surrounded by lush green, soft sand, turquoise see and palm trees and it was absolutely amazing 🙂 Some time has past since and the vail of amazingness has fallen so please don't ask if I miss Asia, pleeeeeese 😃😃😃
Sunny mornings in Rimetea are the most beautiful ❤️
__________
Wearing: @komoda.design dress @blackoutshoes long boots
🧚🏼‍♀️GIVEAWAY IPHONE 12📲64 GB 🥰g 🧚🏼‍♀️GIVEAWAY IPHONE 12📲64 GB 🥰garanție 1 an🥳!
Cum te înscrii:
1️⃣Înscrie-te la postarea de pe pagina @denisastefanescuu
2️⃣Revino la aceasta postare si lasa un comment cu “m-am inscris”✔️
_____________________
🧚🏼‍♀️ Concursul se desfășoară pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Vom extrage câștigătorul pe 1 martie și vom anunța aici și pe story.
Apreciez un share dacă va place acest premiu🙏🏻
Multă baftă, dragilor!❤🧚🏼‍♀️
Cu regret si bucurie va raportez urmatoarele: acel Cu regret si bucurie va raportez urmatoarele: acelora dintre voi care credeau ca azi va fi marea demascare a lui Matei, va dau ceva de nerefuzat la schimb: Mysteryum, vinul spumant cel nou de la Jidvei. Un vin a carui prezenta suprinde prin frumos si sofisticat. Si al carui gust l-am simtit intens si patrunzator (a trebuit sa ne “sacrificam” si sa-l degustam, asta ca sa fie sedinta foto completa si relatarile catre voi, sincere 🙂 ). Asadar, ori de cate ori vreti sa va simtiti altfel sau ori de cate ori vreti sa iesiti din banal, de azi sa stiti ca-l gasiti in gama celor de la Jidvei. Ia ziceti, acceptati schimbul? 
__________
@jidveiromania @mysteriumbyjidvei #jidveiromania #mysteriumbyjidvei
Load More... Follow on Instagram

YOUTUBE

Andra Oprea

Andra Oprea
Am ajuns spre finalul vacantei noastre. O oprire la lacul Sfanta Ana, o cazare superba la Fortuna Eco Boutique, multa zapada si multa voie buna. Masa si dansul s-au desfasurat in ultimele 3 zile la Casa Timis, alaturi de vinuri de soi  si preparate de-mi lasa, chiar si acum, gura apa 🙂 Vizionare placuta si daca simtiti nevoia de o completare, gasiti si articolele pe blog aici:
1) https://thatmonday.ro/lacul-sfanta-ana/
2) https://thatmonday.ro/casa-timis/

Pe noi ne gasesti aici:

Blog: www.thatmonday.ro
Facebook: www.facebook.com/that.monday
Instagram: www.instagram.com/andra.oprea
Partea 4&5| Lacul Sf. Ana si un press trip "mancacios" la Casa Timis
YouTube Video UCE4RjmGzfi6LVK97IXbfPvw_TfNaMOg8-Ew
Venim cu partea a treia din calatoria noastra cu un traseu minunat din Durau si pana la Cabana Cheia. Cu zapada, privelisti de vis, capre negre, afinata, o cabana curata si calda si niste urme de urs spre final 🙂 Vizionare placuta si, pentru completarea experientei, va lasam si articolul depe blog aici: https://thatmonday.ro/ceahlau-varful-toaca/

Pe noi ne gasesti aici:

Blog: www.thatmonday.ro
Facebook: www.facebook.com/that.monday
Instagram: www.instagram.com/andra.oprea
Partea 3| Durau, Varful Toaca, Cabana Dochia, capre negre si urme de urs 🙂
YouTube Video UCE4RjmGzfi6LVK97IXbfPvw_4pPRRdU6xRw
Am ajuns noi la Mocanita? Am ajuns! Asadar astazi va luam cu noi pana la Viseu de Sus, va ducem putin prin Borsa sa vedeti niste zapada, in caz ca va era dor sau n-ati avut parte de ea anul acesta, va asezam cu noi la masa la "La Cassa" si va dam si-o afinata in Mocanita, ca sa nu ziceti ca nu va tratam 🙂 Videoul vine mana-n mana cu articolul de pe blog pe care il gasiti aici: https://thatmonday.ro/mocanita-romania/


Pe noi ne gasesti aici:

Blog: www.thatmonday.ro
Facebook: www.facebook.com/that.monday
Instagram: www.instagram.com/andra.oprea
Partea 2| Plimbare cu Mocanita, mancare buna si putina zapada la Borsa
YouTube Video UCE4RjmGzfi6LVK97IXbfPvw_ImrBOhYfRMU
Load More... Subscribe
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: An access token is required to request this resource. Type: OAuthException
That Monday

1 month ago

That Monday
Cumva toata zona de Maramures, Bucovina si cam tot ce implica Mocanita si traditiile din zona au ramas ca un vis neimplinit, o lume mistica. Are rost sa va spun de cate ori am visat ca ma plimb cu Mocanita? Cate fotografii perfecte am admirat? Cat de mult ne-am dorit sa ajungem in zona?… N-are sens, va zic, nu de alta, dar n-aveti timp sa-mi ascultati oftaturile 🙂Am promis solemn ca acum venim doar pentru 3 nopti, tocmai ca sa avem timp data viitoare sa vizitam imprejurimile: Sapanta, Breb si alte minunatii. As ca, dragi cititori, azi va facem programul pentru 3 nopti in Viseu de Sus, cu bune, cu rele, cu preturi, cu toate cele 🙂 ...

PARTEA 2: Viseu de Sus, Borsa si Mocanita - That Monday

thatmonday.ro

Cumva toata zona de Maramures, Bucovina si cam tot ce implica Mocanita si traditiile din zona au ramas ca un vis neimplinit, o lume mistica. Are rost sa va spun de cate ori am visat ca ma plimb cu Mocanita? Cate fotografii perfecte am admirat?...Keep Reading
View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Copyright © 2021 · www.thatmonday.ro

Florence Theme by Code + Coconut