Cand vine vorba despre mancarurile thailandeze lucrurile sunt pe cat de complicate pe atat de simple. Ideea este una singura: trebuie sa incerci TOT! šĀ Nu exista alta varianta atunci cand esti pus fata in fata cu una dintre cele mai cunoscute si variate bucatarii din lume! Imi aduc aminte si acum momentul in care am luat prima inghitiura de Tom Yum!…A fost o explozie de gusturi, texturi si arome, ceva nemaiintalnit si cu siguranta momentul care a declansat apetitul de aĀ incerca mai mult! N-a fost cel mai bun Tom Yum din lume dar a fost primul si de neuitat. In Phuketse intampla asta.
Mereu surpinzatoare, bucataria thailandeza are la baza o singura directie: echilibrul! Si a gasit reteta perfecta de a combina dulcele, acrul, picantul si saratulĀ toate in acelasi preparat si toate menite sa satisfaca deopotriva ochiul, mirosul si gustul! Se spune chiar ca o mancare care nu combina aceste 4 ingrediente nu se poate numi mancare thailandeza.Ā Tocmai de aceeaĀ cred ca e un gust pe care nu-l uiti niciodata si-l recunosti dintr-o mie!
Nu e nimic neobisnuit sa mananci un mic-dejun picant, compus din orez si curry asa cum nu e nimic neobisnuit sa imparti preparatele cu altii de la masa ta. Cel putin asta fac mai toti thailandezii. Nici mancarurileĀ nu sunt serviteĀ pe randĀ asa cum sunt la noi ci vin toate odata iar singurul lucru pe care fiecare il are doar pentru el in farfurie este nelipsitul orez. In rest, totul se imparte si se mananca tacticos doar cu furculita si lingura. Foarte rare sunt chopsitcks-urile si aproape inexistente cutitele. Pana la urma, ce nevoie mai ai de ele cand totul vine deja portionat in bite-uri? Unde mai pui ca poarta si ghinion (el, cutitul š )! Intre mese snack-urile sunt la ordinea zilei si se prezinta sub forma de satay, adica taman buneĀ sa le iei si sa le mananci din mers!
Noroc ca servitul mesei este mijloc de socializare si apartamentele nu au bucatarie, altfel nu stiu cum am putea fi martori la un spectacol al street food-ului ce are loc pe fiecare strada si in fiecare oras al Thailandei.Ā
…
Nu stiu niciodata cand si unde li se face foameĀ si pentru asta fiecare straduta este plina ochi cu tonete, mese, tarabe sau food court-uri pentru a satisface orice dorinta culinara! Fie ca-s de sine statoare sau mobile, toate vand orice-ti trece prin cap, de la fructe, suc de rodie, carnati, peste, fructe de mare sau gogosi pana la Pad Thai, Papaya Salad, noodles, Tom Yum, gandaci prajiti sau sepii uscate.Ā Pretul este unul infim iar experienta este una extraordinara!
Nu stiu daca iti trebuie curaj sau doar curiozitate sa incerci sa mananci macar o data street food, cert este ca la mine a fost o combinatieĀ intre cele doua. E adevarat, nu e cel mai curat sau safe loc de pe pamant pentru a servi masa, nu e nici atat de elegant sau confortabil, nu ai nici aer conditionat si poate nici spatar la scaun dar daca te ghidezi dupa niste principii simple, experienta este una maxima!Ā Eu m-am orientat dupa prezenta localnicilor la mese si mai ales dupa numarul de persoane: cu cat mai multi, cu atat mai bine, inseamna mancare mai proaspata si automatĀ delicioasa! De regula, tonetele sunt afaceri de familie si nu-si permit sa gafeze in ceea ce priveste calitatea preparatelor deci nu are rost sa te gandesti ca ai putea pati ceva!Ā
Pe cat de interesanta este imaginea streetfood-ului ziua pe atat de spectaculoasa este ea noaptea. Si asta pentru ca cina se ia de regula in familie sau cu prietenii si asta inseamna mai multi oameni pe strazi, mai multe feluri de mancare, mai interesant peisajul. Totul sfaraie, miroase, fierbe, clocoteste si este aproape imposibil sa te ridici de la masa si sa nu-ti mai iei ceva de pe drum pana ajungi acasa! Ca-i o banana, ca-i o aluna sau doar un mango, totul te ademeneste si e aproape imposibil sa-i rezisti!
Sunt multe ingrediente care compun mancarea thailandeza dar parca cel mai breazĀ dintre ele este chili-ul. Va spun cu mana pe inima ca este adus direct din focurile Iadului. Cu cat mai mic cu atat mai usturat iar usturimea nu se compara cu nimic cunoscut in Romania. Cel mai picant preparat pe care l-am gustat vreodata a fost acum 1 an in Chiang Mai sub forma unui nevinovat de Som Tum, cunoscut si sub denumirea de Papaya Salad. Ulterior am aflat ca e unul dintre cele mai picante preparate din lume si ca in componenta lui se adauga mai multe tipuri de chili, in diferite etape ale fabricarii. Asa ca nu strica sa spuneti un raspicatĀ “Mai Pet!” atunci cand aveti dubii ca ati putea sufla in mancare si ca nici 1 litru de apa nu v-ar putea potoli iuteala! Bine…nu foarte raspicat totusi, ca thailandezilor nu le place tonul ridicat. Nu e cazul sa ne certam de la un ardei, serios:)
Exista si componente nedorite in anumite mancaruri si din pacate sunt din ce in ce mai prezente in peisaj. Zaharul, de exemplu, isi are locul lui pe masa langa ulei si chili si multe din sucurile naturale sau shake-urile din fructe il contin!Ā Pad Thai-ul poate sa concureze la dulceata cu orice inghetata caci este una dintre cele mai dulci mancaruri pe care le-am incercat pana acumĀ …
Apropo de zahar, dulciurile nu-s asa de dulci iar rolul lor este sa echilibreze si sa potoleascaĀ gustul anterior! Preferatul meu este Mango Sticky Rice iar denumirea il da de gol: un mango ce ti se topeste in gura alaturi de un orez lipicios si lapte de cocos. Un fel de orez cu lapte de la noi dar rece, plus un mango super copt! Sa nu te mire daca de exemplu, o sa descoperi si dulciuri picante … e obisnuit prin aceste locuri iar daca vrei un Mango Sticky Rice mai pompos serveste-l intr-un restaurant. E fix la fel, verificat si testat. Vine in plus doar cu un frangipan sau orhidee si poate un orezĀ asezat intr-o forma mai comerciala š
Si apropo de placut, acolo unde galangarul isi da mana cu lemongrass-ulĀ si amandoua se iau la alergat prin bol cu fel si fel de legume acoperite de cateva frunze deĀ kaffir si coriandru, toate scaldate intr-o iuteala specific thailandeza, ACOLO s-a nascut o miunatie a bucatariei, ce n-are nevoie de nicio prezentare si care, DA, imi curge prin vene de cand am ajuns in Thailanda! Tom Yum Soup!Ā O poti manca inclusiv la unele street food-uri si vine in mai multe forme: goong (cu creveti), Ā pla (cu peste), gai (cu pui) sau variatiuni pe aceeasi tema. Cele mai delicioase sunt cele care contin si lapte de cocos sau lapte evaporat, ce le face mai cremoase si mai gustoaseĀ fata deĀ supele clear. A trecut ceva timp pana sa ne dam seama ca ar trebui sa o mancam cu orez, asa cum mai toate persoanele de langa noi o faceau. Scuteam cateva lacrimi si transpiratii de chin din cauza iutelii šĀ
Si daca vrei un sfat, du-te si intr-o piata de unde-si fac thailandezii de randĀ cumparaturile, o sa descoperi o gramada de lucruri interesante!Ā MieĀ imi place cea de la On Nut BTS Station pentru ca a fost prima zona in care am stat, zona aproape integral neturistica si cu niste oameni tare simpatici si zambitori! Nu e deloc mare dar e pur si simplu intesata cu bunatati!
<
Imi place mancarea thailandeza si n-as da-o pentru nimic in lume! Bine, fie, poate doar pentru cea indiana dar parca prea tare crÄnČÄneĀ legumele printre dinti si prea aromat e Tom Yum-ul! Si prea bune fructele! Si prea copt mango-ul! Si prea delicioasa papaya! Si prea dulce Pad Thai-ul si prea-prea-prea fresh Papaya Salad! Cat despre street food, trebuie sa-l incerci macar o data! E de senzatie si o experienta, pe bune!
Pofta buna! š
Leave a Reply