ENTER YOUR KEYWORDS

Haideti sa va zicem doua vorbe repede despre viza pentru China cat inca e proaspata vestea si nerasuflata 🙂 Daca intentionezi sa vizitezi partea continentala (mainland) si nu vrei sa ramai numai in Hong Kong sau Macao si, de asemenea, daca ti-ai pus in plan sa stai mai mult de 72 de ore in RPC, atunci ai clar nevoie de viza de turist (vorbim aici numai si numai despre viza pentru turisti) ce se poate lua de la Ambasada RPC de pe Soseaua Nordului. Toate informatiile oficiale despre viza le gasesti aici si aici. Rezumand, nu ai nevoie de o programare in prealabil ci doar de-o vizita intre orele de lucru, adica de Luni pana Vineri, intre 09:00 si 11:30. Si daca ai toate actele-n regula, e posibil sa pleci fericit dupa doar o ora de stat la coada. In realiate, noi iti recomandam sa ajungi mai devreme de ora 9, preferabil chiar pe la un 8:30, si sa ignori total lista ad-hoc ce se face in fata portilor inchise. Sa te asezi bine si strategic pe pozitii si s-astepti pana la 9 cand esti poftit inauntru si indrumat sa-ti iei un bon de ordine. In incinta nu ai voie sa vorbesti la telefon iar hidratarea este strict interzisa (daca ti-e sete si ai fost inspirat sa-ti iei o butelca de apa la tine, o poti consuma in afara institutiei). Stai frumusel si astepti sa-ti vina randul la unul dintre cele doua (din patru) ghisee. Doua sunt pentru primirea actelor, unul pe eliberare si cel de-al patrulea pentru verificare de pe urma 🙂 E musai sa-ti bookuiesti hotelul inainte sa te prezinti aici, sa ai bilele de avion (sau tren) care sa ateste ca intri si iesi din China, copie xerox (nu scoasa la imprimanta) a pasaportului (evident si el trebuie sa fie in parametrii), si tot itinerariul pe care-o sa-l ai in RPC. Astea inseamna ca, de exemplu, daca stai doua zile in Guilin si 3 in Xi’an trebuie sa spui cu punct si virgula ce vei vizita in cele doua zile petrecute in Guilin si in cele 3 din Xi’an. Evident ca toate aceastea trebuiesc insotite de formularul de viza completat ca la carte, in chineza, engleza sau romana, ramanand la atitudinea functionaralui daca mai ai sau nu nevoie de alte documente. Personal, noi am venit si cu extrasul de cont pe care am fost sfatuiti sa-l aveam la noi just in case. Daca se ajunge pana-ntr-acolo, atunci sa va asigurati ca aveti un minimum de 100 eur/zi/persoana pentru tot sejurul din China. Mai este posibil sa vi se ceara (era cat pe ce la noi) un document de la angajator care sa ateste ca aveti concediu in perioada in care calatoriti!

Buoooon, colac peste pupaza, dupa ce iti sunt toate actele date in prima apa, te asezi frumusel pana-ti auzi numele strigat de cel de la ghiseul din mijloc, un chinezoi simpatic care vorbeste romaneste si mai simpatic. Aici esti intrebat ce orase vizitezi in China si cate zile stai, mai apoi esti amprentat si-ncele din urma ti se elibereaza o chitanta cu suma de plata si variantele unde poti achita. Pe verso sunt trecute toate cele patru sucursale Unicredit din Sectorul 1 care-ti accepta plata, in timp ce pe fata, data cand poti ridica viza si suma de 240 de lei, platibila oricand numai NU in ziua in care ai aplicat pentru viza! In principiu, procedura este foarte simpla si pare o formalitate, functionarii sunt extrem de politicosi si prietenosi iar totul merge mult mai repede decat te-ai astepta, mai ales ca dai peste oameni care par aterizati de pe Marte. Totusi, incearca sa vii mai devreme, asa cum ti-am spus, si sa-ti aloci cateva ore pentru toata procedura. Viza se elibereaza in 5 zile, in sistem normal si intr-una sau doua, la urgenta, evident, cu alte costuri.

PS: daca esti intr-o situatie similara cu a noastra (adica intri in China prin Hong Kong), nu ar fi rau sa ai cu tine si biletele de avion care sa dovedeasca intrarea si iesirea din Hong Kong. In aceeasi masura, daca ajungi in China cu trenul, printeaza toate confirmarile pe care le primesti prin e-mail si cere-le celor cu care ai facut rezervarea sa-ti dea o dovada (pentru ca de cele mai multe ori bilete de tren se elibereaza cu cel mult 30 de zile inaintea plecarii) a cumpararii biletelor.

Spor la luat vize 🙂

share